Dziś (sobota, 8 kwietnia) od rana we wszystkich kościołach święcone są pokarmy na wielkanocny stół. W parafii pw. św. Wojciecha w Kielcach święcenie pokarmów na stół wielkanocny rozpoczęło się o godzinie 9.00 i odbywa się co pół godziny.
Wierni do swoich świątecznych koszyczków wkładają jajka – symbol odradzającego się życia, baranki – symbol niewinności Chrystusa, a także chleb, chrzan, sól, sery, wędliny i wypieki.
Jak podkreśla pani Danuta, święcenie pokarmów to piękna tradycja.
– Oczywiście to już nasza polska tradycja. W moim koszyczku nie zabrakło jajek i baranka, ale jest także chrzan, masło, chleb i kiełbasa. Wszystko to, co lubimy i co w święconce powinno się znaleźć – dodała pani Danuta.
Poświęcić pokarmy przyszły dziś m.in. 8-letnia Maja i 7-letnia Wiktoria. Jak powiedziały, święconkę przygotowały wczoraj razem z tatą i mamą.
– Bardzo lubimy malować pisanki i co roku jajka ozdabiamy w piątek, by do soboty zdążyły wyschnąć. W naszym koszyczku jest także baranek, chrzan, sól i pieprz oraz ziemniak i chleb – wymienia Maja.
Po poświęceniu pokarmów wierni udają się do Grobu Pańskiego i tu w ciszy, skupieniu i zadumie modlą się. Adoracja potrwa do późnych godzin popołudniowych, a wieczorem rozpoczną się obchody Wigilii Paschalnej, która składa się z czterech części: Liturgii Światła, Słowa, Chrztu i Eucharystii.