Święta, to także stół bogato zastawiany, przy którym spędzamy wiele czasu. Pomimo szczerych chęci wiele osób narzeka na przejedzenie.
Jak przywrócić organizm do równowagi podpowiada Olga Chaińska, trener-dietetyk.
– Można zastosować dietę oparta na składnikach, które żołądek łatwo strawi, czyli mięsa gotowane zamiast smażonych, a zamiast duszonych, warzywa gotowane – podpowiada.
– Jeśli przed świętami odżywialiśmy się zdrowo, to wystarczy wrócić do tych zasad, dzięki temu po paru dniach nasza waga wróci do normy. Nasz metabolizm przyspieszy i stracimy kilogramy, które nam przybyły. Wśród tych zasad należy przypomnieć regularne posiłki w połączeniu z systematycznym piciem wody – zaznacza.
– W święta często pijamy soki, kompoty i alkohol, który jest bardzo kaloryczny, a zapominamy o piciu wody między posiłkami. W ten sposób organizm może się odwodnić.
Nie wskazane jest robienie drastycznych zmian, czyli przechodzenie z obżarstwa do życia o przysłowiowej samej wodzie.
– Zjedzmy lekkie śniadanie. Jajka na miękko ze świeżymi lub gotowanymi warzywami. Jeśli nie potrzebujemy dużej ilości kalorii, to ograniczmy ilość, np. ugotujmy 2 jajka zamiast pięciu. Menu obiadowe powinno zawierać np. dania gotowane zamiast smażonych, a pomysłem na kolację może być zupa-krem np. z kalafiora, brokułów lub marchewki oparta na warzywnym wywarze – radzi.
I dodaje, że w przypadku wzdęć można się wspomóc naparami ziołowymi np. z rumianku, mięty, melisy, które pomogą złagodzić objawy przejedzenia.