Dziś (piątek, 21 kwietnia) w naszej radiowej kuchni powstał pyszny krem z batatów z chorizo. Przygotowali go Mariusz Bezak – nauczyciel zawodu w Zakładzie Doskonalenia w Kielcach wraz ze swoim uczniem Oliwierem Rączką.
Składniki:
Bataty – 1kg
Chorizo – ok. 200 dkg
Cebula – 2 sztuki
Śmietana kwaśna
Śmietanka 30 proc.
Warzywa na wywar (marchewka, pietruszka, por, seler) – 1½ litra
Olej
Sól
Pieprz
kiełki
Wykonanie:
Bataty myjemy i kroimy w plastry. Pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę i blendujemy razem z przesmażoną na oleju cebulą, do masy dodajemy 100 ml śmietany 30 proc. Masę dodajemy do bulionu warzywnego i chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku.
Chorizo obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przesmażamy na suchej patelni aż zrobią się skwarki.
Zupę krem przelewamy na talerze, posypujemy chorizo, robimy kleks z kwaśnej śmietany i dekorujemy kiełkami. Smacznego!