Warzywa można uprawiać z siewu lub z rozsady. Uprawa z rozsady daje wcześniejsze plony i przyspiesza zbiory. Kiedy i jakie warzywa można zacząć wysiewać i wysadzać do gruntu radzą specjaliści ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Terminy dla warzyw do wysiewu
W przypadku, kiedy spodziewamy się spadków temperatury, młode siewki przykrywamy agrowłókniną.
Rozsadę warzyw możemy przygotować:
- aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata
Sałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More);
- dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More, papryka
Papryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n… More);
- dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł
Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica oleracea var. italica … More, kalafior
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) – odmiana ka… More, kalarepa
Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) – odmiana … More, kapusta
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More biała i kapusta
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More czerwona);
- dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler
Selery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – … More, szpinak nowozelandzki).
Terminy dla wybranych warzyw do siania, rozsady lub sadzenia.