20 samochodów z jedzeniem stanęło wzdłuż ulicy Sienkiewicza w Kielcach. Mieszkańcy miasta mogą spróbować m.in. azjatyckich smaków i tradycyjnych potraw w nietypowej odsłonie.
Patryk z food trucka „Smaki Ulicy” informuje, że w jego pojeździe przygotowywane są ciabatty z sezonowaną wołowiną. Sezonowanie to inaczej dojrzewanie, które znacznie podnosi jakość mięsa.
– Polecamy szczególnie opcję z oliwą truflową, gruszką, rukolą i zapiekanymi serami. Do tego dokładamy szynkę dojrzewającą i karmelizowaną cebulę. Wszystko jest zamknięte w pszennej bułce – mówi. Ceny grillowanych ciabatt zaczynają się od 30 zł.
Nowością w Kielcach jest food truck z wędzonym na miejscu mięsem. Piotrek z trucka „White Rabbit” informuje, że dla przykładu mostek wołowy wędzony jest 14 godzin.
– Aby mięsa przeszły smakiem, marynujemy je jeszcze wcześniej. Później, po wędzeniu, przygotowujemy posiłek na miejscu, ze świeżych produktów. Można kupić m.in. burrito i quesadillę – wymienia. W tym przypadku ceny rozpoczynają się od 28 zł.
Michał Skoczek, organizator wydarzenia informuje, że w ofercie wystawców są m.in. klasyczne zapiekanki.
– Mogę śmiało stwierdzić, że te, których można spróbować w Kielcach stoją półkę wyżej nad większością zapiekanek w Polsce – dodaje. Nie brakuje także słodkości, takich jak churrosy i lody tajskie.
W sobotę w niedzielę (20-21 maja) w godz. 13.00-16.00 na Placu Artystów zaplanowano animacje dla dzieci. Tam też rozstawione są ławki i namioty dla smakoszy ulicznych smaków. Z kolei w niedzielę organizatorzy zapraszają na pokaz Maksymiliana Przybylskiego, blogera który tworzy dania z produktów, które można zebrać na łąkach, polach i w lesie.
Dziś (piątek) jedzenie sprzedawane jest do godz. 21.00, jutro (sobota) od w godz. 11.00-21.00, a w niedzielę w godz. 11.00-20.00.