W Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się Regionalny Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Od 22 lat to wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Na licznych stoiskach prezentowali się świętokrzyscy producenci żywności. Spróbować można było m.in. pierogów, swojskich wędlin, czy słodkich wypieków. Marian Błędziński z Cząstkowa w gminie Nowa Słupia od kilkudziesięciu lat jest pszczelarzem. Jak mówi, miód ma wiele właściwości zdrowotnych.
– Miód wielokwiatowy jest dobry na serce i jest miodem, który także dodawany jest do ciast. Miód lipowy polecam na przeziębienia, a gryczany na miażdżycę i także na serce. Te miody występują w naszym regionie – wylicza Marian Błędziński.
– Mamy tu prawdziwy festiwal smaków i prezentację smacznych potraw, a przede wszystkim zdrowej świętokrzyskiej żywności – przyznał Marek Bogusławski, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego.
– Te świętokrzyskie produkty są najlepsze na świecie i naturalne. Jeżeli jedzenie nasze jest naturalne, beż żadnych konserwantów, wówczas jest zdrowe. Jeśli natomiast mamy zdrową żywność, to i zdrowe dzieci oraz zdrowe społeczeństwo. A przecież o to nam chodzi – dodał Marek Bogusławski.
– W Parku Etnograficznym w Tokarni można dziś skosztować potraw, których na co dzień nie spotyka się na świętokrzyskich stołach – powiedział z kolei Marek Jońca, członek zarządu województwa świętokrzyskiego.
– Świętokrzyska kuchnia ma się czym pochwalić, a konkurs jest okazją do powrotu do tradycyjnych smaków opartych na naturalnych składnikach, zbożach i przyprawach. Również możemy posłuchać pięknej świętokrzyskiej muzyki ludowej – dodał Marek Jońca.
Z kolei na scenie prezentowali się regionalni artyści. Posłuchać można było m.in. Zespołu Bolechowiczanie, Wincentowianie oraz Kapeli Rykoszyn. Natomiast Zespół Jaworzanki zaprezentował pokaz obrzędowy „Podział Ojcowizny”.