Po raz trzeci w Pawłowie zorganizowano Festiwal Tradycji i Folkloru „Cztery Pory Roku”.
Maciej Bidziński, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Pawłowie ocenia, że jest potrzeba tego typu spotkań.
– Pokazujemy to, co najlepsze w naszej gminie pod względem folkloru i kultury ludowej. Na początku festiwalu wystąpiły dzieci z Małej Okrasy, później młodzież z Dużej Okrasy i zespoły ludowe, w których działają dorośli. Mamy też gości i zespoły z sąsiednich gmin, a razem budujemy wspólnotę miłośników kultury ludowej – podkreśla.
Na terenie gminy Pawłów działa dziewięć Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich. Na Festiwal Tradycji i Folkloru prawie każde przygotowało swoje stoisko. Można było spróbować domowych ciast, pierogów, chleba ze smalcem, czy nalewek. Sołtys Kałkowa Danuta Sławek, która działa w KGW Kałkowanki, podzieliła się przepisem na charakterystyczną dla tych stron „porkę”.
– Tajemnica sukcesu jest prosta. W osolony wrzątek wrzuca się masło i mąkę, a potem trzeba pracowicie tę masę rozbijać tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencję trzeba obserwować, bo trudno podać dokładne proporcje, no i koniecznie dodać okrasę z boczku i cebulki. Warto, aby przy tej wymagającej siły potrawie pomagali mężczyźni – zwraca uwagę.
Festiwal Tradycji i Folkloru wpisał się w obchody 50-lecia gminy Pawłów.