W Parku Etnograficznym w Tokarni trwa wielkie święto muzyki ludowej. Na II Ogólnopolskim Festiwalu Kultury Ludowej „Jawor – u źródeł kultury” prezentują się artyści ludowi z całego kraju, ale nie brakuje też czegoś dla podniebienia.
Wśród wystawców jest m.in. Koło Gospodyń Wiejskich „Stokrotki” z Rudy Strawczyńskiej. Jak powiedziała jego przewodnicząca Barbara Knap, w festiwalu uczestniczy drugi raz.
– Staramy się kultywować tradycję z potrawami. Przepisy pochodzą od naszych babć, a więc są zdrowe i bez żadnych sztucznych dodatków. Dziś oferujemy bigos, pierogi z mięsem i kapustą oraz pierogi z białą kiełbasą. Na pewno nikt od naszego stoiska nie odejdzie głodny – powiedziała.
Swoje wyroby prezentuje także Koło Gospodyń Wiejskich z Siekierna z gminy Bodzentyn. Jak przyznaje Ewa Ulińska ich specjalnością są marynowane grzyby.
– Przygotowałyśmy żurek, chleb ze smalcem i skwarkami, ciasta, pierogi z mięsem i pierogi z grzybami. Wszystkie te potrawy przygotowałyśmy z własnych produktów. To chociażby swojskie jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu, czy zbierane przez nas grzyby. Same prawdziwki – dodała Ewa Ulińska.
My również przygotowaliśmy dla przybyłych smakowitości. Skosztować będzie można m.in. parzybrody, czy żurku.
O godz. 16.30 poznamy najlepszych polskich artystów ludowych II Ogólnopolskiego Festiwalu Kultury Ludowej „Jawor – u źródeł kultury”.