„Kuchnia kresowa” – pod takim hasłem odbędzie się Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich będzie można skosztować w niedzielę (2 lipca) przy zalewie w Kaniowie w gminie Zagnańsk.
Starosta kielecki Mirosław Gębski zwraca uwagę na to, że w tym roku uczestnicy mają wyjątkowy motyw przewodni.
– Kuchnia kresowa są to potrawy, które są obecnie w Białorusi, na Ukrainie i na Litwie. W okresie międzywojennym była to II Rzeczpospolita. W Polsce było dużo narodowości i tym samym smaków, w związku z tym nasza kuchnia jest bardzo ciekawa – zauważa starosta.
Zastępca wójta Zagnańska Stanisław Stępień dodaje, że impreza organizowana jest w ciekawym miejscu.
– Teren wokół zalewu w Kaniowie niedawno został zmodernizowany. Warto przyjechać i zobaczyć jakie nastąpiły zmiany – mówi.
W ramach inwestycji powstała promenada, która prowadzi od drogi gminnej przy ul. Dębowej do tamy. Miejsce to zostało oświetlone lampami ledowymi, a dla odpoczywających ustawiono: ławki, stojaki na rowery, tablice edukacyjne i drewnianą wiatę.
Stefan Bąk, członek zarządu powiatu kieleckiego zwraca uwagę, że poprzez organizacje takie jak koła gospodyń wiejskich i uniwersytety III wieku przywracana jest tradycja i kultura narodu polskiego.
– Warto więc przyjechać i skosztować tych potraw – dodaje.
W zeszłym roku konkurs zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Czerwone Korale”, które przygotowały danie o nazwie „Pigoły zapiekane po nasemu”. Jak tłumaczy Danuta Milewska, przedstawicielka grupy, są to kluski ziemniaczane ugotowane i zapiekane w brytfance. Towarzyszy im kapusta, pieczarki, cebula, przyprawy oraz okrasa z boczku wędzonego i słoniny. Wszystkie składniki są ułożone warstwami w naczyniu i zapieczone w piekarniku.
– Same „pigoły” to kuchnia świętokrzyska. Było to biedne danie, dlatego postanowiłyśmy dodać kilka składników – mówi.
Konkurs rozpocznie się o godz. 14.00. Imprezie będzie towarzyszył 17. Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.