17 kół gospodyń wiejskich z powiatu koneckiego przygotowało tradycyjne potrawy do konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”.
Rywalizacja odbyła się podczas Pikniku z Produktem Polskim i Kuźnic Koneckich. Najlepsze okazało sie Koło Gospodyń Wiejskich Koliszowy, które przygotowało żeberka po koliszowsku. Zwycięzca będzie reprezentował powiat w zmaganiach wojewódzkich 12 sierpnia.
Rywalizacja odbyła się podczas Pikniku z Produktem Polskim i Kuźnic Koneckich. Zwycięzca będzie reprezentował powiat w zmaganiach wojewódzkich 12 sierpnia.
Renata Łyczek, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Dziebałtowa informuje, że panie z jej koła przygotowały kaczkę pieczoną z szarą renetą.
– To dziebałtowska kaczka z własnego chowu, którą upiekłyśmy z kwaśnymi jabłkami. Dawniej w Dziebałtowie kaczki i gęsi miał każdy mieszkaniec w swojej zagrodzie, więc wybrałyśmy bardzo tradycyjny przepis przekazany przez nasze babcie – wyjaśnia.
Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich z Bębnowa zrobiło tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu, czyli kluski zbójeckie na mchu – informuje przewodnicząca Edyta Derlatka.
– Kluski zrobione są z tartych ziemniaków i nadziewane boczniakami. Jako mech występuje podsmażony na masełku szpinak i blanszowane różyczki brokułów. Potrawa ma pasować do naszej miejscowości i ukształtowania jej terenu, gdzie domostwa otaczają korony leśnych drzew – zdradza.
Nie zabrakło tradycyjnych pierogów. Koło Gospodyń Wiejskich z Kozowa przygotowało „grycoki”, czyli pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów – informuje przedstawicielka koła Teresa Król.
Jacek Toś, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podkreślił, że powrót do tradycyjnej żywności i rezygnacja z marketowych półproduktów ma sprzyjać promocji zdrowego stylu życia, a także pielęgnować dziedzictwo kulinarne regionu.