Tomasz Soczumski, szef kuchni w restauracji Żółty Słoń W Kielcach zakwalifikował się do finału krajowego jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie – Bocuse d’Or.
Jak czytamy na fanpage’u restauracji, w zmaganiach kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. – Udział w nim to marzenie wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie jest przepustką do wielkiego kulinarnego świata – napisano.
Tomasz Soczumski gotował już w preeliminacjach, w których przygotował botwinę oraz parowanego dorsza. W finale krajowym będzie musiał przygotować danie mięsne oraz danie rybne. Wiadomo już, że w drugim przypadku będzie królował łosoś z kaszą białą, burakiem, porem i 18-procentową śmietaną.
– W głowie rodzi się już plan. Teoretycznie zostało dużo czasu, ale tak naprawdę mało, ponieważ jest to bardzo ważny konkurs, do którego będę się intensywnie przygotowywał – mówi Tomasz Soczumski.
Temat mięsny nie jest jeszcze podany, będzie znany prawdopodobnie pod koniec sierpnia. Finał krajowy odbędzie się 9 listopada w Krakowie, podczas jubileuszowych 30. Targów HORECA.