Pokazy kulinarne, warsztaty, konkursy oraz występy artystyczne to między innymi atrakcje, które przygotowali organizatorzy ogólnopolskiego wydarzenia pod nazwą ,,Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2023″, które odbędzie się w dniach 2-3 września w Busku-Zdroju.
Celem spotkania jest m.in promocja produktów regionalnych.
Program wydarzenia jest bardzo bogaty – podkreśla Alicja Stępień prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, która jest organizatorem kulinariów.
– Na ulicy 1 Maja będą rozlokowane stoiska, gdzie będzie można spotkać producentów zdrowej żywności z całej Polski. Będzie także olbrzymi wybór lokalnych produktów. Będzie okazja do degustacji jak również poznania procesu powstawania różnego rodzaju smakołyków. Przez obydwa dni kulinariów odbędą się również liczne pokazy kulinarne – wyjaśnia.
Jak powiedział Waldemar Sikora burmistrz miasta i gminy Busko-Zdrój – Polskie Kulinaria odbędą się już po raz trzeci i na stałe wpisały się w kalendarz kulturalnych wydarzeń miasta. Warto podkreślić, że wydarzenie będzie się odbywać w przepięknej uzdrowiskowej części Buska-Zdroju – dodaje włodarz gminy.

– Szczególnie istotne jest to, że swoje wyroby będą prezentować lokalni przedsiębiorcy specjalizujący w produkcji zdrowej żywności – wyjaśnia.
Pokazy kulinarne prezentować będą między innymi szefowie kuchni restauracji hotelowych z Buska-Zdroju. Jedną z nich będzie Joanna Szczepaniak, która podczas pokazu przygotuje dwie potrawy.
– Pierwszą z nich będzie jagnięcina z cukinią, pomidorami i orzechami pistacjowymi a drugą kolorowe sałaty z kozim serem, pieczonymi gruszkami, malinami oraz olejem makowy a także octem jabłkowy i miodem. Zarówno jagnięcina jak i kozi ser są produktami mającymi bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie ponieważ zawierają witaminy z grupy B i D – wyjaśnia.
Jak podkreśla Joanna Szczepaniak produkty z których korzysta przygotowując dania pochodzą z lokalnych gospodarstw.