Pokazy obrzędowe, możliwość skosztowania podpłomyków oraz wystawa zabytkowego sprzętu rolniczego. Chętni będą mogli się sprawdzić w mieleniu zboża w żarnach, a wyjątkowo tego dnia uruchomiony zostanie wiatrak z Dębna. Te i wiele innych atrakcji dziś (w niedzielę, 3 września), czeka na państwa w Parku Etnograficznym w Tokarni z okazji „Święta chleba”.
Jak mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, wydarzenie zainauguruje uroczysta msza św. przed kościołem z Rogowa o godz. 11.00.
– Następnie, w barwnym korowodzie dożynkowym, uczestnicy wydarzenia pomaszerują aleją lipową do Dworu z Suchedniowa, gdzie Zespół Pieśni i Tańca „Skokotliwi” zaprezentuje pokaz obrzędowy „Okrężne” (godz. 12.00-13.00, sektor dworsko-folwarczny). Nawiązuje on do czasu dożynek na dawnej wsi. Korowód oczywiście będą prowadziły przodownice, żniwiarze, którzy przekażą polony, poświęcone wcześniej na mszy, gospodarzom, u których pracowali. Przekazanie wieńca dożynkowego zawsze wiązało się ze wspólną zabawą. Będą wiec tańce i będzie poczęstunek – zapowiada.
O godz. 14.00 na polu za chałupą z Wąchocka zespół obrzędowy Kowalanki przedstawi pokaz „Wyzwoliny kosiarza”.
– Dowiedzą się państwo kiedy młody kosiarz mógł stanąć ramię w ramię z tymi wytrawnymi kosiarzami, żeby mogła odbyć się kośba. Będą to takie chrzciny młodego kosiarza – tłumaczy rzecznik.
Natomiast na godz. 15.00 zaplanowano wydarzenie, które jak zaznacza Beata Ryń, można zobaczyć bardzo rzadko.
– Uruchomimy śmigi wiatraka z Dębna. To się dzieje tylko raz w roku, właśnie z okazji „Święta chleba”. Tradycyjnie okrasimy to piękną opowieścią Leszka Gawlika z Działu Badań Etnograficznych o legendach i zwyczajach młynarzy, np. skąd wzięły się imiona młynów, albo dlaczego młyn nie pracował od razu po wybudowaniu – wymienia.
„Świętu chleba” towarzyszyć będą także: wystawa maszyn rolniczych ze zbiorów Muzeum Wsi Kieleckiej (za chałupą ze Szczepanowic), mielenie zboża w żarnach w sieni chałupy ze Szczepanowic, młocka cepami na dziedzińcu zagrody okólnej, pokaz młócenia zboża za pomocą zabytkowej młocarni napędzanej silnikiem elektrycznym.
Do chałupy ze Złotnik zaprasza Aleksandra Imosa, która będzie realizowała pokaz wypieku podpłomyków i częstowała nimi turystów. Dodatkowo, na gości czeka test ze znajomości rodzajów zbóż.
Natomiast w izbie regionalnej (ośmiorak, sektor dworsko-folwarczny) odbędzie się pokaz wypieku chleba wraz z degustacją w wykonaniu Małgorzaty Pawlik, autorki książki „Jak ziarno staje się chlebem. Bajka nie tylko dla dzieci”, która na dniach ukaże się nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej.
Na dużej scenie odbędzie się wręczenie nagród w plebiscycie „Echa Dnia” Mistrzowie Agro oraz koncert muzyki ludowej. Później wystąpią: Bolechowiczanie, Domaszowianie, zespół folklorystyczno- obrzędowy „Sołtyski”, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie oraz Gędzi Chór. O symbolice chleba w kulturze ludowej opowie etnolog folklorysta dr Alicja Trukszyn.
W „Święcie chleba” zapowiedziało udział niemal stu wystawców, na stoiskach nie zabraknie pysznego chleba i smakowitych potraw regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Na stoisku Polskiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich, który jest partnerem wydarzenia odbędą się warsztaty z plastyki obrzędowej.