W październiku w Inkubatorze Przedsiębiorczości Manufaktury Spożywczej we Włostowie rozpocznie się rekrutacja rolników i przedsiębiorców, którzy chcieliby w tym miejscu prowadzić działalność.
Jak informuje starosta opatowski Tomasz Staniek, urzędnicy kończą przygotowanie regulaminu określającego na jakich zasadach będzie można skorzystać z przygotowanych pomieszczeń.
– Do dyspozycji rolników i przedsiębiorców oddajemy halę, którą będzie można podzielić na dowolne przestrzenie i będzie można je też dowolnie zaaranżować. To zależy od potrzeb wynajmujących – mówi Tomasz Staniek.
Pierwsi przedsiębiorcy zainteresowani ulokowaniem produkcji w tym miejscu już się zgłaszają, ale starosta nie chce na razie ujawniać z jakiej branży. Podkreśla, że firmy, które zostaną ulokowane w hali będą tak prowadzić działalność, żeby nie była ona uciążliwa dla sąsiadów.
Według planów budynek o powierzchni 7 tys. mkw ma zostać oddany do użytku w marcu przyszłego roku, ale jak informuje starosta prace budowlane wyprzedzają harmonogram i niewykluczone, że pierwsi przedsiębiorcy wprowadzą się do pomieszczeń wcześniej.
Inkubator jest pierwszą z części powstającej we Włostowie Centrum Przedsiębiorczości Rolnej. Kolejną jest Manufaktura Kultury i Tradycji Kulinarnej oraz Centrum Logistyczne – Agro Fresh Park. Pieniądze na realizacje inwestycji pochodzą z rządowego dofinansowania.