Pyszne potrawy z dawnych lat, smaki jesieni oraz najpiękniejsza ludowa muzyka – takie atrakcje między innymi przygotowali organizatorzy III Festiwalu Smaku Babiego Lata, który odbędzie się w niedzielę (1 października) w „Szklanym Domu” w Ciekotach, w gminie Masłów.
Celem wydarzenia jest zachęcenie do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę z wykorzystaniem tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach. Festiwal promuje także zdrowe odżywianie, a na miejscu będzie okazja nie tylko do degustacji, ale także do wymiany przepisów i receptur.
Jak informuje Wojciech Purtak dyrektor Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom”, w trakcie wydarzenia odbędą się konkursy kulinarne w dwóch kategoriach.
– Pierwszy z nich „Smaki lata zamknięte w słoiku” podzielony jest na kategorie owoce i warzywa, a drugi odbędzie się pod hasłem „Jesień na talerzu”. Będzie można skosztować przetworów i potraw w aż 36 smakach przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, przedstawicieli lokalnych gospodarstw agroturystycznych oraz osoby indywidualne – wymienia.
Festiwal rozpocznie się o godz. 14.00. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Pierwsza Dama Agata Kornhauser-Duda.