W kolejnym wydaniu audycji Smacznego weekendu zaproponowaliśmy naszym słuchaczom zupę dyniową z grzanką czosnkową otuloną mozzarellą.
Zupa dyniowa z grzanką czosnkową otuloną mozzarellą
Składniki: (4 porcje)
Dynia hokaido 2 szt. ok. 3 kg
Cebula 0,5 kg
Czosnek 2 główki
Imbir (świeży) do smaku
Bagietka (ulubiona) 3 szt.
Masło 1 kostka
Mozzarella
Natka pietruszki
Pieprz
Sól
Kurkuma
Zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Dynię myjemy, pozbawiamy miąższu i pestek, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i także kroimy w kostkę. Dynię z marchewką gotujemy aż zmiękną. W między czasie pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na maśle aż się zeszkli. Gdy dynia i marchewka są miękkie, dodajemy przeszkloną cebulę i wszystko miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bagietki kroimy po skosie i smarujemy masłem czosnkowym (½ kostki masła, przetarty czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie). Zapiekamy, następnie na każdej grzance układamy plastry mozzarelli i zapiekamy jeszcze chwilę. Wszystko podajemy udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!