To jedyna taka instalacja w regionie. Wyprodukowano w nim już ponad 130 tys. litrów soków.
Inkubator Przetwórstwa Rolnego funkcjonujący od roku w Strzałkowie w gminie Stopnica (Świętokrzyskie) cieszy się zainteresowaniem mieszkańców i rolników. Inkubator powstał w połowie ubiegłego roku, aby ograniczyć rolę pośredników w sprzedaży płodów rolnych, a tym samym promować krótki łańcuch dostaw. Głównym celem wdrożenia projektu była zmiana postrzegania płodów rolnych przez rolników i zwrócenie uwagi, że owoce i warzywa nie mają być końcowym produktem, a surowcem, który można przetworzyć na towar o dłuższej przydatności do spożycia, taki jak susz owocowy i warzywny lub soki.
W inkubatorze najczęściej przetwarzane są jabłka. Produkowane są także soki malinowe i truskawkowe oraz miksy owocowo warzywne np. soki jabłkowo-marchwiowe. Soki nalewane są w worki typu bag-in-box o pojemności 3 lub 5 litrów. Koszty produkcji wynoszą odpowiednio 6 i 8 zł. Soki poddawane są pasteryzacji w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, ale istnieje też możliwość produkcji soku niepasteryzowanego.
„Inkubator staje się coraz popularniejszy, a klientami są nie tylko mieszkańcy gminy Stopnica, ale także sąsiednich miejscowości. To jedyna taka instalacja w powiecie buskim” – zaznaczył.
Instalacja powstała w przebudowanym budynku skupu owoców i warzyw w Strzałkowie. Obiekt został wyposażony w maszyny do produkcji soków o wydajności około 700 ton rocznie, z których może zostać wyprodukowane około 525 ton soków. Inkubator ma też suszarnię kontenerową.
„Ta ze względu na duże koszty gazu ziemnego niestety nie cieszy się tak dużym zainteresowaniem” – przyznał zastępca burmistrza Stopnicy.
Natomiast gmina, odpowiadając na zapotrzebowanie rolników, doposaża inkubator w nowe urządzenia. W tym roku klienci mogą korzystać z maszyn do drylowania owoców, a w planach jest zakup urządzeń do liofilizacji.
Całkowita wartość projektu obejmująca roboty budowlane i wyposażenie obiektu wyniosła ponad 2 mln zł. Około 433 tys. zł stanowiło dofinansowanie z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.