Jesienią dobrze jest zmienić przyzwyczajenia żywieniowe.
Zachęca do tego Dorota Wawrzycka, dietetyk kliniczny. Jak tłumaczy, jedzenie sezonowe wiąże się z sięgnięciem po produkty naturalne i dostępne.
– Nie mamy już świeżych pomidorów, kończą się ogórki. Zaczynają być niesmaczne. Natomiast mamy buraki, kapustę i ziemniaki. To warzywa, które się bardzo łatwo przechowuje i które mogą służyć nam aż do wiosny – mówi dietetyk.
Wśród polecanych przez Dorotę Wawrzycką warzyw są także dynie.
– Musimy ją obrobić termicznie przed podaniem. Można ją upiec albo ugotować, a następnie wykorzystać do sosów, zup i pierogów. Warto ją zamarynować, ukisić – wymienia.
Po ugotowaniu lub upieczeniu dyni można ją zblendować z imbirem, pomidorami i ziemniakami. Wówczas wyjdzie pyszna, sycąca zupa krem.
Zdrowe produkty pomagają także w budowaniu odporności. Z pomocą przychodzą kiszone ogórki i kapusta.
– Zaznaczam, że mają dużo soli i dla osób z nadciśnieniem nie jest to do końca wskazane. Warto spróbować także kiszonych buraków, które zawierają dużo witaminy C i kwasu mlekowego, co wzmacnia naszą odporność. Mają małą zawartość cukru, więc są jak najbardziej wskazane – dodaje Dorota Wawrzycka.
Dietetyk poleca także mrożone warzywa, które są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku.