Tomasz Soczumski, szef kieleckiej restauracji „Żółty Słoń” zajął trzecie miejsce w finale prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or. Brało w nim udział 6 najlepszych kucharzy z Polski.
Tomasz Soczumski podkreśla, że udział w konkursie był dla niego ogromnym wyzwaniem, wiele się nauczył i zamierza powalczyć o wygraną w tym konkursie w kolejnej edycji. Podczas kulinarnej rywalizacji, kucharze przygotowywali dwa dania. Pierwsze musiało być wykonane z ryby, drugie ze schabu. Tomasz Soczumski przygotował łososia nadziewanego szyjkami rakowymi, w sosie ze skorupiaków oraz schab z kaczą wątróbką i tartaletką, faszerowaną kalarepą.
Tomasz Soczumski mówi, że do drugiego miejsca zabrakło mu i pomagającej mu uczennicy niewiele punktów. Dania oceniało 15 osobowe jury.
Zwycięzcą polskiej edycji konkursu Bocuse d’Or został Kamil Tłoczek, który teraz weźmie udział w rywalizacji międzynarodowej, która odbędzie się w Trondheim w 2024 roku.