Fitka kazimierska znana jest od wieków na terenach powiatu kazimierskiego. To bardzo prosta, tania, ale smaczna zupa, która na innych terenach ma zmodyfikowane wersje.
Fitka kazimierska to zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, zagęszczana zasmażką i zabielana śmietaną. Niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza wywarowi z mięsa, skwarkom i aromatowi warzyw.
Zupę tę w zależności od regionu nazywano różnie. W kieleckim i pińczowskim nazywana była – „bieda”, w krakowskim – „fiutka”. Natomiast na terenie powiatu kazimierskiego mówiło się na nią „dziod”, „dziadowsko spółka”, „pitucha”.
Najbardziej przyjęła się jednak nazwa „fitka” i była gotowana niemal we wszystkich domach, co wynikało z kilku powodów. Produkty do jej przyrządzenia były właściwie szeroko dostępne i tanie, a sama zupa smaczna i sycąca. Wszystkie surowce wchodzące w skład fitki były dostępne w każdym gospodarstwie, a przecież powiat kazimierski słynął z długich tradycji rolniczych – upraw warzyw i zbóż.
W biedniejszych domach oraz na Popielec kobiety przygotowywały podobną zupę, ale w nieco skromniejszej wersji – z dodatkiem klusek drobionych i mleka.
Składniki: mięso drobiowe lub wieprzowe, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More, kasza jęczmienna, marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More, pietruszka
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś… More, cebula
Cebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, smalec, słonina lub boczek, mąka, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: kawałek mięsa drobiowego lub wieprzowego wypłukać i włożyć do gotującej się wody (około 5 l). Dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu mięso wyjąć, a do wywaru włożyć obrane ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More, pokrojone w kostkę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce marchewkę i pietruszkę, drobno posiekany ząbek czosnku, zieleninę i usmażoną na tłuszczu cebulę. Po 15 minutach do zupy wsypać grubą kaszę jęczmienną, a następnie zagęścić zasmażką.