Gospodarstwa rybne rozpoczęły przygotowania do sprzedaży karpi przed świętami Bożego Narodzenia. Grzegorz Wójcicki, właściciel 40-hektarowego gospodarstwa rybackiego „Budy” w pobliżu Buska-Zdroju informuje, że ryby zostały już odłowione ze stawów hodowlanych.
– Mamy je w magazynach. To był dobry rok. Karpie są duże, u nas najwięcej jest takich w granicach 1,5-2 kg. Nie powinno ich zabraknąć na święta. Podejrzewam, że cena utrzyma się na takim samym poziomie, jak w ubiegłym roku – podkreśla Grzegorz Wójcicki.
Przypomnijmy, że cena detaliczna wynosiła ok. 25 zł za kg. Właściciel gospodarstwa dodaje, że przygotowano także mniejsze ryby, ważące około kilograma, dla osób które nie mogą sobie pozwolić na większe zakupy. W gospodarstwie rybackim „Budy” przygotowano 15 ton karpi.
– W porównaniu do poprzedniego roku, w tym mamy więcej ryb, o około 30 proc. Myślę, że osoby, które będą chciały kupić ryby na święta, zaczną interesować się zakupem po 10 grudnia. Bywają też klienci, którzy już w listopadzie kupowali rybę na święta. Wiadomo, że w takiej sytuacji trzeba ją zamrozić – podkreśla Grzegorz Wójcicki.
Propozycji podania karpia jest wiele. Najczęściej ryby są jednak smażone lub przygotowywane w galarecie. Hodowcy zwracają uwagę, żeby wybierać tylko sprawdzonych dostawców, z certyfikatami, świadczącymi o tym, że ryby są pod stała kontrolą lekarza weterynarii.