Kolejne świętokrzyskie szpitale dołączają do rządowego programu „Dobry Posiłek”, którego celem jest poprawa jakości żywienia pacjentów. Od 1 grudnia umowę w tej sprawie podpisał Szpital św. Leona w Opatowie.
Program zakłada także zwiększenie częstotliwości podawania posiłków o odpowiedniej kaloryczności. Jakub Gdowski, prezes zarządu szpitala św. Leona w Opatowie podkreśla, że program jest przeznaczony dla osób, które są pacjentami szpitala.
– Pilotaż jest prowadzony do 30 czerwca 2024 roku. W naszym przypadku, z programu będzie korzystał oddział wewnętrzny z oddziałem kardiologii, oddział ginekologiczny i oddział chirurgii – informuje.
Jakub Gdowski zauważył, że pacjenci i rodziny chwalą sobie zmianę żywieniową. Posiłki są lepsze i smaczniejsze, a co za tym idzie, czas pobytu w szpitalu stał się bardziej komfortowy.
– Jeżeli chodzi o liczbę kalorii i same jadłospisy, to ustala to dietetyk, który zatrudniony jest u nas w szpitalu. Na pewno zmieni się sposób informowania pacjentów o jedzeniu w placówce. Jednym z założeń projektu jest udostępnianie jadłospisów ze zdjęciami przynajmniej dwóch posiłków dziennie na stronie internetowej – mówi prezes.
Program finansowany jest z budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia.