Uczniowie Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach zwyciężyli w ogólnopolskim konkursie „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. Zmagania były organizowane przez stowarzyszenie Polska Ekologia.
Mariusz Bezak, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZDZ informuje, że celem konkursu było propagowanie zbóż pradawnych i często zapomnianych, takich jak samopsza i płaskurka. Konkurs składał się z dwóch etapów, czyli eliminacji wojewódzkich i finału, który odbył się w piątek w Pałacu Ossolińskich w Rudce. Z Kielc udział w zmaganiach brało dwoje uczniów, którzy startowali w kategorii piekarze.
– Przy użyciu pradawnych zbóż trzeba było przygotować i wypiec chleb oraz bułki. Chleb wykonaliśmy z krzycy, czyli pradawnego żyta, a bułki z trispy, czyli pszenicy okrągłoziarnowej z nutą białej trufli – mówi Mariusz Bezak.
Jury oceniało cały proces przygotowania, pieczenia i podania. W finale walczyło sześć drużyn z całego kraju.