Zamiast słonych paluszków i krakersów – słupki z warzyw, a zamiast chipsów – pieczone warzywa. Jest wiele możliwości, by w Sylwestra zastąpić kaloryczne i ciężkie przekąski zdrową żywnością. Przed wybraniem się na zakupy, warto więc zastanowić się, co przygotujemy na stół.
Dietetyk Olga Chaińska zauważa, że warzywa, na przykład bataty czy marchewki, można podać w różnej formie.
– Możemy wrzucić je do piekarnika i zrobić z nich frytki. Będą smaczne i chrupiące. Do tego warto przygotować sos. Można wykorzystać jogurt naturalny i hummus. Zamiast mięsa, możemy przygotować ryby na parze lub w piekarniku – dodaje.
Po świątecznym jedzeniu, warto odpocząć i przygotować kilka sałatek. Nie należy wykorzystywać do nich majonezu, tylko oliwę z oliwek.
– Warto zwrócić uwagę także na płynne kalorie. Wiele osób będzie spożywało alkohol, w związku z tym należy postawić na stole karafki z wodą. Aby była smaczna, można dorzucić do niej cytrynę, bazylię, miętę i imbir. Będziemy się po niej lepiej czuć, będziemy nawodnieni i lepiej będzie pracował nasz układ pokarmowy – zaznacza Olga Chaińska.
W Nowy Rok warto wybrać się na dłuższy spacer, bądź poćwiczyć w domu.