Trwają obchody 400-lecia lokacji Wierzbnika, który dał początek współczesnym Starachowicom. Z tej okazji miasto przygotowuje szereg wydarzeń jubileuszowych.
Była już uroczysta sesja w rocznicę podpisania aktu lokacyjnego, wydano album ze zdjęciami dawnego Wierzbnika, a teraz w planach jest tydzień kulinarny, zapowiada zastępca prezydenta miasta Marcin Gołębiowski.
– Wspólnie z gastronomami ze Starachowic chcemy zaproponować tydzień kuchni świętokrzyskiej, aby nasi mieszkańcy i goście mogli przypomnieć sobie najbardziej charakterystyczne dla miasta i powiatu smaki. Planujemy to zrobić w czerwcu – wyjaśnia.
Przygotowania rozpoczną się już podczas spotkania, które zaplanowano w urzędzie miasta 1 lutego.
– Omówimy wówczas z restauratorami szczegóły tygodnia kulinarnego i zastanowimy się czy jest możliwe, aby w Starachowicach powstał słodki produkt turystyczny – dodaje.
Wydarzenie ma także być elementem budowania marki turystycznej Starachowic.