Średniowieczne podpłomyki, barokowa zupa migdałowa i PRL-owski chrust – młodzież z II Liceum Ogólnokształcącego w Końskich zbudowała w klasie tawernę i częstowała uczniów historycznymi potrawami regionalnymi, by przybliżyć lokalną tradycję.
Piotr Anioł, kierownik projektu „Nasze Korzenie” informuje, że celem działania uczniów jest edukowanie o historii województwa świętokrzyskiego w ciekawy i smaczny sposób, czyli przez zaprezentowanie dań z różnych epok.
– Jeśli chodzi o średniowiecze, to mamy chleb żytni wypiekany w kamiennym piecu, który przygotował dla nas pan prowadzący skansen w Cisowniku. Mamy też tartę gruszkową, czyli ulubiony deser króla Władysława Jagiełły. Z kolei z epoki baroku, ciekawą potrawą jest zupa migdałowa. Przepis na nią znajduje się w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” – opowiada.
W jednej z sal stanął kilkumetrowy szałas, w którym znalazły się kołowrotki, wygaszone palenisko, topór i sprzęty kojarzone ze świętokrzyską wsią. Przed nim znalazły się stoły uginające się od jedzenia.
Kamil Bąba, współprowadzący projekt informuje, że uczniowie zadbali o stroje historyczne i muzykę inspirowaną średniowieczem. – Zbudowaliśmy swego rodzaju szopkę z tabliczką „Bar pod Grunwaldem”. To jest główny punkt naszego przedsięwzięcia, a wokół znajdują się stoły, które podzieliliśmy na epoki – dodaje.
W budowę scenografii zaangażowany był Krzysztof Bednarz, czyli woźny II LO. Uczniowie w ramach projektu będą też prowadzić żywe lekcje historii w szkołach podstawowych.