Zupa tajska
Wykonanie: Mirosław Ciołak
Składniki na zupę tajską.
20g tłuszcz kokosowy
100g cebula biała
300g Filet kurczak
200g papryka czerwona świeża
40g pasta curry czerwona
1,5 Bulion jarzynowy lub rosół
2 litry mleko kokosowe
1 szt limonka
20 g cebula czerwona
Kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Rozpuszczamy tłuszcz kokosowy, wrzucamy pokrojoną cebulkę białą w kostkę i podsmażamy do zeszklenia, następnie wkładamy pastę curry i pokrojony filet z kurczaka, podsmażamy około 10 minut, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i dusimy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion lub rosół, mleko kokosowe, dwie łyżki cukru trzcinowego, startą skórkę z całej limonki, sok wyciśnięty z limonki oraz płaską łyżeczkę curry. Doprowadzamy do zagotowania. Na talerz wkładamy ugotowany makaron ryżowy i wlewamy zupę. Na wierzch podajemy kilka piórek czerwonej cebuli i natkę pietruszki lub kolendry.
Smacznego!