Agnieszka Pietrzak została nowym dyrektorem Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i jednocześnie pierwszą kobietą pełniącą tę funkcję w historii instytucji.
Chce realizować i kontynuować projekty łączące naukowców i rolników jak: wiśnia bez pestki, czarny czosnek, czy spersonalizowany ser.
Dyrektor zapowiada kontynuację projektów badawczych, które od kilku lat realizuje ŚODR, jak ser spersonalizowany wytworzony z lokalnych bakterii środowiskowych, które pozytywnie wpływają na zdrowie, czy ekologiczne słomki ze słomy. Finalizuje też projekt „Wiśnia bez pestki”, na potrzeby którego skonstruowano drylownicę usuwającą pestki bez uszkodzenia owocu.
– Teraz jesteśmy na etapie podpisywania umów patentowych, ponieważ udziały będzie miała też Politechnika Świętokrzyska oraz Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Będziemy mogli udzielać licencji zainteresowanym przetwórcom owoców na produkcję urządzenia do drylowania. W tej technologii kluczowe jest usunięcie pestki nożem ultradźwiękowym, bez uszkodzenia miąższu owocu. To bardzo ważne, aby nie naruszać owocu. Jego wartość jest wtedy znacznie większa – zaznacza.
Jak dodaje dyrektorka, podpisano właśnie umowy na kolejne projekty realizowane z ośrodkami naukowymi i rolnikami. Inżynierowie będą pracować nad maszyną do ekologicznego oprysku owoców, a kolejny projekt skierowany jest do konsumentów.
– Wszyscy wiedzą, że czosnek to naturalny antybiotyk, a my chcemy wyciągnąć z czosnku jeszcze więcej. Będzie to czarny czosnek, kiszony czosnek, więc ciekawy projekt pod względem biologicznym, który dostarczy konsumentowi produkt w najczystszej postaci – tłumaczy.
Czarny czosnek ma nieco delikatniejszy smak, a właściwości zdrowotne porównywalne do czosnku tradycyjnego.
Agnieszka Pietrzak zaprasza też rolników na bezpłatne szkolenia, pełna lista znajduje się na stronie sodr.pl.
Nominację nowej dyrektor wręczył wicewojewoda świętokrzyski Michał Skotnicki.
Działalność Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego obejmuje m.in. fachowe doradztwo w zakresie nowoczesnych i efektywnych technologii w produkcji rolniczej, zwiększania rentowności produkcji w gospodarstwach, ekologicznych metod produkcji żywności oraz ochrony środowiska i prowadzenia inwestycji w rolnictwie. To również wdrażanie i upowszechnianie wyników badań naukowych w praktyce, szkolenia rolnicze czy działalność w zakresie rozwoju przedsiębiorczości rolniczej i marketingu oraz poszukiwaniu alternatywnych źródeł dochodów na obszarach wiejskich.
Mgr inż. Agnieszka Pietrzak jest absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przez całą karierę zawodową jest związana ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. W ostatnich latach (od 2016 r.) pełniła funkcję zastępcy dyrektora ds. doradztwa i rozwoju wsi.
Od 2007 roku Agnieszka Pietrzak pełniła funkcję pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością, w ramach której opracowała i wdrożyła system obejmujący wszystkie obszary merytorycznej działalności Ośrodka. W późniejszym okresie również przy jej udziale system został zaimplementowany do systemu informatycznego ŚODR Modliszewice, co usprawniło wiele procesów w Ośrodku.
Ważnym aspektem w realizacji zadań dotychczasowej zastępczyni dyrektora było budowanie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Stanowi on wizytówkę Ośrodka. Przy jego udziale promowane są najciekawsze, charakterystyczne produkty regionu świętokrzyskiego.