Pierzga, pyłek, propolis, czy miód z jagodami i imbirem – to pszczelarska oferta nie tylko na święta. Artur Strzelczyk, który sprzedaje miód z własnej pasieki, poza wielokwiatowym, wrzosowym, czy gryczanym posiada też miody owocowe, które są dedykowane dzieciom.
– Nie wszystkie dzieci lubią naturalny miód, więc z dodatkiem owoców, kiedy zwiększy się kwaskowatość, to zwiększa się szansę, że im zasmakuje. I odwrotnie, dzieci, którym ciężko przemycić owoce w diecie mogą właśnie pod postacią miodu je przyjąć – tłumaczy.
Artur Strzelczyk do miodu dodaje 4 procent owoców liofilizowanych. Do wyboru jest miód malinowy, jagodowy, imbirowy, cytrynowy, żurawinowy i z czarnej porzeczki.
Poza dobrze znanym miodem u pszczelarza można też znaleźć inne pszczele wyroby.
– Pyłek, czy pierzga, to produkty zawierające dużo białka, aminokwasów, to kolejna bomba witaminowa, którą każdy powinien mieć w swojej diecie – dodaje.
Pszczelarz zaznacza, że warto też dostosować rodzaj miodu do swoich zdrowotnych przypadłości. Np. miód akacjowy mogą spożywać nawet osoby cierpiące na cukrzycę, a miód gryczany zawiera związki żelaza i rutynę, więc poprawia właściwości krwi.