Pod koniec kwietnia zacznie kwitnąć mniszek lekarski. Określany jest mianem cudu natury – pełen witamin i składników mineralnych od korzenia, przez łodygi i pąki, aż po kwiaty.
Damian Mazur z Nadleśnictwa Radoszyce informuje, że mniszek to popularna roślina, która porasta łąki, czy trawniki.
– Mniszek oczyszcza naszą wątrobę, trzustkę. We wszystkich mieszankach ziołowych dostępnych w aptekach, czy sklepach znajdziemy przede wszystkim korzeń mniszka – wyjaśnia.
Jednak na wiosnę warto też sięgnąć po jego liście i kwiaty.
– Działa moczopędnie i oczyszczająco na nasz organizm. Młode liście są bogate w sole mineralne, bardzo pomocne przy anemii. Młodymi listkami karmi się też zwierzęta domowe np. króliki. To wyjątkowo zdrowy pokarm – dodaje.
Korzeń mniszka zawiera cenny probiotyk, który wspomaga bakterie jelitowe. Ponadto zawiera witaminę: A, B, C, D, a także potas, mangan, siarkę, krzem i fruktozę.
Po zimie warto mniszek wprowadzić na stałe do kuchni, np. w formie zblanszowanej można zastąpić nim szpinak.