XVI Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Młodzieży z Niepełnosprawnościami odbędzie się w czwartek (18 kwietnia) w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach. Udział w zmaganiach weźmie ponad 40 uczniów ze szkół specjalnych, m.in. ze Sławna, Zabrza, Bydgoszczy, Kutna, Żar i Kielc.
W ubiegłym roku rywalizację wygrali uczniowie z Kielc, dlatego w tym roku konkurs odbywa się w stolicy województwa świętokrzyskiego, informuje Marta Jagniątkowska, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach.
– Chcemy pokazać, że uczniowie ze szkół specjalnych są tak samo tak samo zdolni, że potrafią przygotować i zaprezentować potrawy, jak ich rówieśnicy ze szkół ogólnodostępnych. Konkurs ma za zadanie przekonać pracodawców, by nie bali się zatrudniać osoby z niepełnosprawnościami, stąd w jury konkursu zasiadają szefowe znanych kieleckich restauracji – wyjaśnia Marta Jagniątkowska.
Konkurs został podzielony na dwa etapy, część teoretyczną i praktyczną.
– Uczniowie najpierw będą rozwiązywać zadania testowe przy pomocy komputera, czyli będzie to formuła taka, jaka jest na egzaminach zawodowych. Natomiast nowością i po raz pierwszy organizujemy ją w Kielcach, to część praktyczna olimpiady. Zadaniem uczniów będzie przygotowanie przystawki oraz deseru z produktów, które my przygotowaliśmy, a wcześniej uczestnicy olimpiady zgłosili na nie zapotrzebowanie – dodaje.
Uczniowie na przygotowanie przystawki i deseru będą mieli 60 minut.
Zmagania rozpoczną o godz. 15.00. Natomiast w piątek (19 kwietnia) uczestnicy olimpiady będą zwiedzać Kielce oraz „Park Legend” w Nowej Słupi.