8. Świętokrzyski Festiwalu Smaków trwa w Parku Etnograficznym w Tokarni. Udział w nim bierze 150 wystawców, którzy oferują lokalne produkty, rękodzieło oraz własne dania.
W Tokarni można więc posmakować wyjątkowej, ale nie tylko świętokrzyskiej kuchni. Dania serwują panie z kół gospodyń wiejskich. Od kilkudziesięciu lat wędliny wyrabia Regina Tkaczyk z Mazowsza.
– Przede wszystkim zwierzęta hodujemy przez rok. Karmimy je ziemniakami ze śrutą i trawą. Produkt musi być zdrowy, naturalny. Gdy już mamy mięso, to ono przez dwa tygodnie leży w solance, dwanaście godzin w wędzarni. Wędzimy je drzewem owocowym, a później takie mięso jeszcze parzymy przez pięć do 7 minut – wyjaśnia Regina Tkaczyk.
Z kolei przepis na kapustę z grochem zdradziła nam Ewa Winecka z Koła Gospodyń Wiejskich „Zgrany Babiniec” z Szydłówka koło Szydłowca.
– Poszatkowaną kapustę gotujemy do miękkości razem z ziemniakami i grochem. Następnie ją odcedzamy i dodajemy okrasę, czyli boczek, czy podgardle usmażone z cebulą. Tak przygotowaną kapustę z grochem solimy i sowicie doprawiamy też pieprzem, tak by gryzła brodę, jak to parzybroda – dodaje z uśmiechem Ewa Winecka.
W sobotę (4 maja) ogłoszono również wyniki konkursu kulinarnego „Zróbmy sobie jaja”.
Pierwsze miejsce zajęło KGW Klimontowianki i ich kapuściana baba z jajami. Drugie miejsce należy do KGW w Sadłowicach za ich jajeczno-jaglany zawijaniec po sadłowicku. Trzecie miejsce zajęło KGW Korytniczanki z potrawą pod nazwą „Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso”.
W Tokarni jest też coś dla ducha, a to za sprawą ludowych artystów. Posłuchać można Kapeli Działoszacy, Zespołu Korytniczanki, Zespołu Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapeli Jędrzej, Zespołu Pieśni i Tańca ze Strawczynka oraz Kapeli Heńka z Małogoszcza.
W sobotę (4 maja) Festiwal Smaków potrwa do godz. 18.00, a w niedzielę (5 maja) Tokarnia zaprasza od godz. 11.00 do godz. 18.00.