Dziesiątki dań mięsnych i wegetariańskich, słodkich, ostrych i słonych. To wszystko w centrum Kielc. Na głównym miejskim deptaku trwa kolejna odsłona Street Food Polska Festiwal. Osoby, które odwiedzą ul. Sienkiewicza w ten weekend będą mogły spróbować przysmaków i nietypowych dań z najodleglejszych zakątków świata.
W kilkudziesięciu food truckach rozstawionych wzdłuż ul. Sienkiewicza można znaleźć m.in. potrawy kuchni polskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, czy amerykańskiej. Nie brakuje także stoisk, na których serwowane są dania azjatyckie.
Iza Skoczek, organizator Street Food Polska wyjaśnia, że podczas tej edycji jest kilka niespodzianek.
– Mamy nowy food truck z kuchnią grecką, którzy przyjechał z Warszawy. Pojawi się też nowa szaszłykarnia serwująca szaszłyki gruzińskie. Jest także food truck z kuchnią koreańską, gdzie można dostać koreańskie kurczaki z ryżem i warzywami. Będzie można również znaleźć stare i sprawdzone food trucki z bułeczkami BAO, burgerami, frytkami, churrosami, owocami w czekoladzie, langoszami i kołaczami – wylicza.
Nie zabraknie też wydarzeń towarzyszących, jak warsztaty gotowania, które odbędą się w sobotę (18 maja) o godz. 16.00 oraz zajęć dla dzieci, które odbędą się w niedzielę (19 maja) od godz. 14.00. Te zostaną zorganizowane na Placu Artystów.
Wiosenna edycja Street Food Polska Festiwal potrwa w sobotę (18 maja) do godz. 21.00., a w niedzielę (19 maja) od godz. 11.00 do godz. 20.00.