Kilkunastu wystawców prezentuje swoje napitki i miody w ramach II Świętokrzyskiego Festiwalu Napojów Rzemieślniczych, który rozpoczął się 7 czerwca na Rynku w Kielcach. Wydarzenie jest doskonałą okazją do rozmowy o sekretach i tajnikach browarnictwa.
Swoje napitki prezentuje Browar Tarnobrzeg, którego historia sięga 1860 roku, a po 40 latach przerwy – w 2019 roku zaczął na nowo funkcjonować dokładnie tym samym budynku, w którym rozpoczął swoją działalność.
Jego właściciel Kamil Burdzy zwraca uwagę, że coraz większą popularnością cieszą się bezalkoholowe napoje rzemieślnicze.
– To jest z pewnością trend, na który należy się nastawiać będąc producentem. W mojej ocenie wiąże się to z tym, że konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co wybierają. Dokonując zakupu zwracają uwagę na wiele szczegółów, w tym między innymi na skład czy proces produkcji. Nie bez znaczenia jest również tak zwany powrót do korzeni, czyli wytwarzanie napojów w sposób naturalny, jak to kiedyś miało miejsce bez jakichkolwiek sztucznych ulepszaczy – wyjaśnia.
– Ten trend na rynku napojów rzemieślniczych związany z produkcją napojów bez alkoholu jest wynikiem coraz większej świadomości społecznej i przekonania, że alkohol szkodzi – dodaje Kamil Burdzy.
Na Rynku, obok producentów napojów ustawiona jest również strefa gastronomiczna. Nie brakuje także dobrej muzyki, a organizatorzy przygotowali zabawy, gry i konkursy z nagrodami,
W sobotę festiwal potrwa do 22.00, a niedzielę rozpocznie się o 12.00 a zakończy się o 22.00. Wstęp jest bezpłatny.