poniedziałek, 15 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Pieczywo na każdym talerzu. Które najzdrowsze?

Marzena Smoręda
2024-06-11 11:23
5 min. czytania
A A
Pieczywo na każdym talerzu. Które najzdrowsze? - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Przede wszystkim pszenne bułki i inne rodzaje pieczywa pszennego są na topie jadłospisu dzieciaków. Warto jednak zachęcać je do spożywania produktów z żyta, jęczmienia, kukurydzy, gryki czy prosa, które są raczej niedoceniane w diecie najmłodszych – pokazują to wyniki badania zrealizowanego w czasie trwania I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”. 

– Szkoda, że się ich nie docenia, bo jęczmień, kukurydza, gryka czy proso to grupa zbóż bardzo zróżnicowana zarówno, jeśli chodzi o skład, jak i wartości odżywcze. W zbilansowanej diecie jest miejsce dla wszystkich produktów żywieniowych, a zboża powinny stanowić jej dużą część – podkreśla dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska, która razem z Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską uczestniczy w kampanii.

Czytaj również

Koszykarze UJK najlepsi w turnieju „Kielce Cup”. Za tydzień rozpoczyna się liga

Koszykarze UJK najlepsi w turnieju „Kielce Cup”. Za tydzień rozpoczyna się liga

2025-09-14
Orlicz wciąż zwycięski

Orlicz wciąż zwycięski

2025-09-14

Potwierdza to Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka znanej kieleckiej Piekarni R. Dobrowolski, która na pieczywie zna się, jak mało kto.

– W ostatnich latach wiele się mówi o tym, czy jeść, czy nie jeść pieczywa, ale badania naukowe potwierdzają prawdę znaną i przetestowaną od tysięcy lat, że chleb, a szczególnie pieczywo żytnie jest niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu, a przede wszystkim dla prawidłowej pracy mózgu człowieka. Warto wiedzieć, że technologia wykorzystywana przy pieczeniu chleba jest na tyle fenomenalna, że pomogła ludzkości, która piekła i jadła chleb jako podstawowy produkt, przetrwać głód i biedę w wielu bardzo trudnych czasach, które towarzyszyły ludziom przez wieki – mówi Halina Bożena Dobrowolska.

Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka znanej Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach. / Fot. Marzena Smoręda
Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka znanej Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach. / Fot. Marzena Smoręda

Ale, jak dodaje doświadczony piekarz, zdrowe jest także pieczywo pszenne. Także ono zawiera cenne dla zdrowia wartości, chociaż są one mniejsze niż żytnie. Jest wskazane szczególnie w przypadku problemów z żołądkiem, jelitami, wątrobą. Uwielbiają je także dzieci.

– Niedawno gościłam na Dniu Dziecka w Warszawie u pana premiera, gdzie jako poczęstunek zawiozłam pyszne bułeczki z jabłkiemJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More z naszej piekarni. Bardzo smakowały dzieciom, które chętnie przybiegały do mnie po kolejne. Bułeczki z dodatkiem pieczonych jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More z sadów z powiatu kieleckiego oraz cynamonu były wyśmienite – mówi Halina Bożena Dobrowolska.

Biorąc pod uwagę zalety dla zdrowia, jakie niesie spożywanie pieczywa, Halina Bożena Dobrowolska zaleca stosowanie pieczywa w codziennej diecie.

– Nawyki żywieniowe, które mieli nasi rodzice, dziadowie pokazały, że stanowiło ono zawsze świadczą podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Wydaje mi się, że tak powinno zostać. Mimo że przy odstawieniu pieczywa efekt gubienia zbędnych kilogramów jest najszybszy, trzeba pamiętać, że pieczywo jest niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu – wyjaśnia pani Dobrowolska.

Jak zaplanować zdrową dietę dla dzieci i z jakich nawyków zrezygnować? Obrazuje to Talerz Zdrowego Żywienia, opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH.

– Pokazuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie: połowę talerza zajmują na nim warzywa i owoce (z przewagą warzyw), 1/4 talerza to produkty zbożowe, a pozostałą ćwiartkę – produkty będące źródłem białka, czyli drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, produkty mleczne. Dziecko powinno zjeść codziennie co najmniej 3 porcje produktów i przetworów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych – mówi dietetyczka Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

Ciekawe!

Wśród produktów zbożowych, które najczęściej jedzą polskie dzieci, są: pieczywo, makarony i płatki.

Najrzadziej na ich talerzach pojawiają się otręby i muesli.

Do najbardziej ulubionych przez dzieci produktów zbożowych należą: makarony, płatki, pieczywo i dania mączne.


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


CZYTAJ RÓWNIEŻ

Koszykarze UJK najlepsi w turnieju „Kielce Cup”. Za tydzień rozpoczyna się liga

Koszykarze UJK najlepsi w turnieju „Kielce Cup”. Za tydzień rozpoczyna się liga

2025-09-14
Orlicz wciąż zwycięski

Orlicz wciąż zwycięski

2025-09-14
Czwarty turniej 7 w Kielcach przeszedł do historii

Czwarty turniej „7 w Kielcach” przeszedł do historii

2025-09-14
W Tokarni śpiewano i opowiadano o kulturze ludowej
ZDJĘCIA

W Tokarni śpiewano i opowiadano o kulturze ludowej

2025-09-14
Zderzenie trzech pojazdów. W akcji helikopter LPR

Zderzenie trzech pojazdów. W akcji helikopter LPR

2025-09-14
Dachowanie auta na łącznicy dwóch ważnych dróg

Dachowanie auta na łącznicy dwóch ważnych dróg

2025-09-14
Co z kolanem Hassana Kaddaha? Komunikat klubu

Co z kolanem Hassana Kaddaha? Komunikat klubu

2025-09-14
Lokalna architektura tematem tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa

Lokalna architektura tematem tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa

2025-09-14

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.