Jak podają Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz badania pracowni Kantar Polacy najchętniej sięgają po krajowe owoce i warzywa sezonowe. Ulubiony owoc to jabłko
Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More, a najczęściej wybieranym warzywem jest pomidor
Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More.
Najchętniej sięgamy po truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli… More, czereśnie, gruszki
Gruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny … More, maliny. Wśród najpopularniejszych owoców są też wiśnie, borówki
Borówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) … More i porzeczki i śliwki – owoce sezonowe są na topie najczęściej spożywanych w Polsce. Niekwestionowanym liderem są jabłka
Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More, które jemy przez cały rok.
Wśród warzyw królują w Polsce pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr… More i ziemniaki
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More. Tuż za nimi są na liście ogórki
Ogórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More, cebula
Cebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i sałata
Sałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More. Lubimy też kapustę
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More i kalafiora, paprykę i pieczarki oraz brokuły, cukinię i dynię.
Sezonowe owoce są w jadłospisie prawie każdego Polaka. TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli… More, czereśnie, gruszki
Gruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny … More i maliny zjada co najmniej 90 procent mieszkańców naszego kraju. Po wiśnie, borówki
Borówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) … More, czerwone i czarne porzeczki oraz aronię sięga co drugi, a po śliwki i borówki
Borówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) … More co trzeci Polak. Około 25 procent badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.
Za pomidorami i ziemniakami przepada 9 na 10 badanych, a ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More, cebulę, marchew
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More i sałatę w sezonie jada raz w miesiącu 97 procent Polaków. Prawie wszyscy, 93 procent, regularnie, co najmniej raz w miesiącu jedzą kapustę
Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More i kalafiora. Lubimy też paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły – 72 procent badanych, cukinia – 67 procent badanych oraz dynia
Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz… More.