Osoby lubiące zbierać grzyby mają powody do zadowolenia. W świętokrzyskich lasach trwa sezon na pieprzniki jadalne, czyli kurki. Można też spotkać gołąbki.
Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce przypomina, że nie wszystkie gołąbki są jednak jadalne.
– Te gołąbki, których kapelusze mają zielony kolor, czy lekko wpadający w fioletowy – są grzybami jadalnymi. Natomiast są też gołąbki, które nie są śmiertelnie niebezpieczne, ale można się nimi podtruć. Ich kapelusze mają intensywnie czerwony kolor – wyjaśnia leśnik.
W świętokrzyskich lasach możemy już także spotkać borowiki oraz kanie.
– Kania jest bardzo lubianym grzybem. Jest bardzo smaczna i przez część grzybiarzy nazywana wegetariańskim schabowym. Faktycznie, przyrządzona w panierce i usmażona na patelni smakuje bardzo dobrze. Wcześniej można ją jeszcze namoczyć w mleku, czy dodać przypraw – podpowiada Paweł Kosin.
Grzybiarze w świętokrzyskich lasach mogą znaleźć już także mleczaje smaczne. To grzyby o bardzo intensywnym smaku, dlatego z nich samych nie przyrządzamy potraw, ale są doskonałym dodatkiem np. do sosów, czy do farszu do pierogów.