Manufaktura Mąki i Kaszy powstanie w Centrum Przedsiębiorczości Rolniczej we Włostowie. Ma być to element większego projektu, którego celem jest zachowanie tradycji kulinarnej regionu.
– Budynek o wymiarach 10 na 16 metrów w formie nowoczesnej stodoły będzie zawierał halę produkcyjną oraz pomieszczenia socjalne i biurowe – informuje starosta opatowski Tomasz Staniek. Będą tu realizowana zarówno produkcja jak i edukacja.
– Pokażemy na tablicach i zabytkowym sprzęcie, jak dawniej wyglądało mielenie mąki i wytwarzanie kaszy. Będzie można zobaczyć np. żarna, młyny wodne, wiatrowe, ale też współczesne młyny. Będzie także możliwość samodzielnego wyprodukowania kaszy i mąki, każdy będzie mógł przywieźć zboże i sam te produkty zmielić – wyjaśnia starosta.
Przedsiębiorca będzie mógł sprzedać produkty pod własną marką albo pod marką Centrum Przedsiębiorczości Rolnej, która zostanie wykreowana.
– Będzie to żywność ekologiczna, bo wiele osób takiej żywności poszukuje i chcemy się otworzyć na takich klientów. Rolnicy nie będą musieli sami budować kosztownych manufaktur przy swoich gospodarstwach, ale będą mogli korzystać z naszego obiektu – zapowiada starosta.
W przyszłości w Centrum Przedsiębiorczości Rolnej powstanie także Manufaktura Alkoholi, czyli alembik z destylarnią, Manufaktura Serów i Manufaktura Wędlin.
Koszt budowy Manufaktury Mąki i Kaszy to 3,3 mln zł. Większość tej kwoty pochodzi z rządowego programu Polski Ład, pięć procent dołożył z własnego z budżetu powiat opatowski.