Na terenie Zabytkowego Zakładu Hutniczego w Maleńcu rozpoczęło się największe powiatowe święto, czyli Kuźnice Koneckie. Przypomniano dawne techniki przetwórcze, a także ludowe zwyczaje, muzykę i potrawy.
Wydarzenie rozpoczęła inscenizacja wesela frysierza. Osoba o tej specjalizacji zajmowała się wytwarzaniem stali z surówki metalowej. Starosta konecki Grzegorz Piec podkreśla, że celem imprezy jest przybliżenie dziedzictwa i tradycji regionu.
Kuźnice Koneckie przyciągnęły wielu gości, którzy w ogrodzie fabrycznym dawnej fabryki żelaza mogli zwiedzać stoiska instytucji, kół gospodyń wiejskich oraz regionalnych artystów.
– Tu jest świetna atmosfera, jest wiele stoisk z tradycyjnym jedzeniem, gdzie można znaleźć coś pysznego dla siebie. Mnie najbardziej podobają się konkursy na stoisku Nadleśnictwa Radoszyce – mówili nasi rozmówcy.
W wydarzeniu wzięła udział także Marzena Okła-Drewnowicz, minister odpowiedzialna za politykę senioralną. Jej zdaniem, Kuźnice Koneckie łączą tradycję ze społeczną integracją, a Maleniec jest perłą na mapie województwa.
Po 17.30 wręczone zostaną najważniejsze nagrody powiatu koneckiego: Marka Konecka, Alchemik i Gwóźdź sezonu.