Sezon na przetwory w pełni.
Teraz jest doskonały czas na przygotowanie nie tylko ogórków pod różną postacią, lecz także dżemów, musów owocowych, kiszonek i przetworów z pomidorów.
– Latem w słoiku możemy zamykać w zasadzie wszystkie warzywa i owoce – zapewnia Karolina Zawierucha z kieleckiego sklepu Domowa Spiżarnia. Z warzywnych propozycji poleca szczególnie konserwową paprykę, cukinię marynowaną i popularną sałatkę szwedzką z ogórków. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie w słoikach leczo, które może stanowić świetną alternatywę domowego szybkiego obiadu.
Karolina Zawierucha mówi, że w tej chwili jest najlepszy sezon na pomidory, więc warto wykorzystywać je do przygotowania zimowych zapasów.
– Pomidory są teraz pyszne, słodkie, soczyste, więc można z nich zrobić sosy, które potem wykorzystamy na przykład do domowego spaghetti czy do pizzy. Warto także przygotować kiszonki. To taka nasza polska tradycja, że latem zabieramy się do kiszenia. Ono jednak nie musi być standardowe. Możemy na przykład do kiszenia ogórków wykorzystać niestandardowe przyprawy, jak curry, kurkuma, a nawet przyprawa do gyrosa – podpowiada.
Kisić można w zasadzie wszystkie warzywa. Karolina Zawierucha poleca przede wszystkim kapustę, buraki i rzodkiewki. Podpowiada, by przed kiszeniem warzywa delikatnie zblanszować, czyli delikatnie podsmażyć, przez co po ukiszeniu będą bardziej chrupiące.
Jeśli chodzi o przetwory z owoców, te można robić w sposób nowoczesny – rezygnując z cukru i zastępując go zamiennikami, jak erytrytol czy ksylitol, dodając do nich korzenne przyprawy, jak cynamon czy goździki, które jesienią i zimą chętnie wykorzystujemy w kuchni. Teraz najlepiej postawić na przetwory z jabłek, ale również moreli czy śliwek.