Smażona makrela na klarowanym maśle, podana z sosem mango, podana z chipsami chlebowymi i tartą dynią.
Do przygotowania:
Makrela wędzona 200 g
Sól
Pieprz
Masło
Dynia (średniej wielkości)
Bazylia w doniczce
Mąka pszenna
Chleb pszenny jasny
Mango
Śmietana kremówka
Mleko
Oliwa z oliwek
Mięta w doniczce
Cukier
Dynie obieramy ze skóry i kroimy w nie wielką kostkę. Cały miąższ, odkładamy na bok i wyciągamy z niego pestki. Kostki dyni obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i masła. Następnie zalewamy całość odrobiną letniego mleka, oraz śmietany kremówki, doprawiamy solą i pieprzem, a po doprowadzeniu do wrzenia całość blendujemy na gładką masę, i przecieramy przez sito o cienkich oczkach.
Chipsy chlebowe
Chleb dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki, i mrożony go przez całą noc. Następnie na krajalnicy, kroimy go w bardzo cienkie kromki, o szerokości 0,5 cm.
Sos mango
Mango obieramy ze skóry, i kroimy w niewielkie kawałki. Obsmażamy je na suchej patelni do momentu aż zacznie się delikatnie grillować. Całość zalewamy wodą z cukrem, i ponownie nasz owoc doprowadzamy do wrzenia. Na końcu wszystko razem miksujemy, ze świeżo zerwanymi listkami mięty.
Makrela
Makreli nie obieramy ze skóry, lecz wycieramy ją ręcznikiem papierowym. Na patelni prażymy sól, oraz pieprz do momentu aż nie zaczną uwalniać swoich aromatów. Dodajemy oliwę z oliwek, i układamy skóra do góry naszą wędzoną rybę. Smażymy z jednej i z drugiej strony, do momentu aż środek zacznie nabierać swoistej temperatury.
Całe danie możemy przyozdobić, uprażonych wcześniej naszymi pestkami z dyni, oraz kwiatami bazylii.
Wykonanie: Michał Markowicz