sobota, 13 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Chleb pszenno-żytni na czerwonym winie z ziemniakami

Marzena Smoręda
2024-08-23 13:35
3 min. czytania
A A
Małgorzata Pawlik podczas pokazu wypieku chleba / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Małgorzata Pawlik podczas pokazu wypieku chleba / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Wystarczą proste składniki, brytfanna i domowy piekarnik, aby upiec chleb własnoręcznie. Jeśli chcemy eksperymentować z dodatkami, warto to zrobić. Kto spróbuje, nie będzie żałował, bo smak i zapach takiego chleba zachwyci.   

Składniki: 6 szklanek żytniej mąki, 12 szklanek pszennej mąki, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wytrwałego wina, 1 kefir – 0,5 l, 3 średniej wielkości ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More, ½ kostki drożdży, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki soli, 1 jajko, masło do smarowania blaszek.

Czytaj również

Muzyczne podróże przez świat. Japonia od podszewki

Muzyczne podróże przez świat. Japonia od podszewki

2025-09-13
Katarzyna Furmanek startuje w mistrzostwach świata

Katarzyna Furmanek startuje w mistrzostwach świata

2025-09-13

Sposób przygotowania:

Zaczyn: przesiać 4 szklanki żytniej mąki, ¼ kostki drożdży rozrobić w szklance lekko ogrzanego czerwonego wina z łyżeczką miodu. Po chwili, kiedy drożdże zaczną pracować, dolać zaczyn do mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej, dokładnie mieszając. W ciągu następnych godzin dosypać pozostałą szklankę maki żytniej, Odstawić na następne 12 godzin. Jeśli chcemy, aby chleb miał kwaśniejszy smak, można pozostawić go na dłużej. Należy pamiętać, aby zaczyn co jakiś czas przemieszać łyżką.

Przygotowanie ciasta chlebowego:

Przygotowując chleb, należy przestrzegać zasad obowiązujących przy pieczeniu chleba. Do 10 szklanek przesianej pszennej mąki dodać ¼ kostki drożdży rozdrobnionych w szklance letniej wody z 1 łyżeczką cukru. Do tego wlać kefir, dodać ugotowane przetarte 3 średniej wielkości ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należąc… More i przestudzoną wodę, w której były gotowane. Zagniatając, połączyć wyżej wymienione składniki z przygotowanym wcześniej zaczynem. Całość dalej zagniatać, dodać 3 łyżki soli i 2 szklanki mąki pszennej. Wyrabiać przez 40 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość, przełożyć je do miski lub formy glinianej, wysmarowanej olejem lub obsypanej mąką. Po upływie godziny przełożyć ciasto na wysmarowane masłem lub wysypane mąką blaszki. Mokrą ręką wygładzić bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem lub wodą z solą. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia można skrócić, jeśli lubimy mniej wypieczone pieczywo. Z tego przepisu upieczemy dwa duże bochenki chleba. Trzeba pamiętać, że chleb po wyjęciu z piekarnika należy przemyć wodą i przykryć lnianym lub płóciennym obrusem, aby skórka na chlebie nie była zbyt twarda.

Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum wsi Kieleckiej.

PODCASTY RADIA KIELCE

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Muzyczne podróże przez świat. Japonia od podszewki
MULTIMEDIA

Muzyczne podróże przez świat. Japonia od podszewki

2025-09-13
Katarzyna Furmanek startuje w mistrzostwach świata

Katarzyna Furmanek startuje w mistrzostwach świata

2025-09-13
Przyszli rodzice mogli zwiedzić blok porodowy
ZDJĘCIA

Przyszli rodzice mogli zwiedzić blok porodowy

2025-09-13
Wstąpili w szeregi Wojska Polskiego
ZDJĘCIA

Wstąpili w szeregi Wojska Polskiego

2025-09-13
120 lat szkoły w Wielkiej Wsi

120 lat szkoły w Wielkiej Wsi

2025-09-13
Grzybów w lasach jak na lekarstwo

Grzybów w lasach jak na lekarstwo

2025-09-13
Cykliści jadą na Święty Krzyż
ZDJĘCIA

Cykliści jadą na Święty Krzyż

2025-09-13
Kielce. Pielgrzymka Rowerowa na Święty Krzyż

Kielce. Pielgrzymka Rowerowa na Święty Krzyż

2025-09-13

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.