Gotowane, opiekane, smażone, z mięsem, grzybami, truskawkami, czy z jagodami – w Bobrzy, w gminie Miedziana Góra już po raz 11. odbędzie się Święto Pieroga Świętokrzyskiego. Mieszkańcy całego regionu mogą liczyć na prawdziwą kulinarną ucztę.
Damian Sławski, wójt gminy Miedziana Góra mówi, że nadchodzące święto na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń kulturalnych gminy.
– Gościmy osoby z całego województwa, które skupiają się wokół wyjątkowej, polskiej potrawy mocno kojarzonej także w naszym regionie. Pierogi pojawią się w różnych wariacjach, zarówno tych bardziej tradycyjnych, które znamy dzięki naszym mamom i babciom, jak i w bardziej nowoczesnych i oryginalnych odsłonach – mówi.
Gospodarz gminy podkreśla, że zaskoczeń nie zabraknie, bo również w minionych latach można było próbować pierogów z nieoczywistym nadzieniem.
– Były pierogi z kaszą, kaszanką, gęsiną, ale także wiele wariantów na słodko: z malinami, jagodami, polewą śmietanową. Myślę, że każdy smakosz pierogów znajdzie propozycję, którą na długo zapamiętają jego kubki smakowe – zapewnia.
Impreza rozpocznie się na sportowo – „VII Biegiem Rolnika”. O godzinie 14.00 uczestnicy przebiegną trasę 5 kilometrów. Każdy w nagrodę otrzyma talerz pierogów.
Na godzinę 15.00 zaplanowano część oficjalną, po której przewidziano animacje, gry i zabawy dla dzieci, a także występ Kapeli Grodowej.
O godzinie 16:40 rozpocznie się konkurs lepienia pierogów przez zaproszonych gości. W programie znalazło się także zwiedzanie zabytkowego Zakładu Wielkopiecowego z przewodnikiem świętokrzyskim i pokazy karate. Na zakończenie imprezy gości bawić będzie Kapela Jędrusie.