Z pieczarkami, borówkami, suszonymi pomidorami, ze szpinakiem, o smaku szarlotki, ale też z borówką – w niedzielę (25 sierpnia) w Bobrzy, gmina Miedziana Góra, królowały pierogi pod różną postacią. Święto Pieroga przyciągnęło tłumy, a tytułowy przysmak znikał ze stołów kół gospodyń wiejskich w ekspresowym tempie.
Wszyscy, którzy zdecydowali się na zakup pierogów, zachwycali się ich smakiem.
– My zdecydowaliśmy się na pierogi tradycyjne z mięsem i kapustą, ale to nie wszystko, czego dziś spróbujemy. Dopiero przyszliśmy, więc wiele smaków wciąż przed nami – mówili państwo Małgorzata i Andrzej. Pani Janina z kolei zachwalała pierogi z serem i borówką i mówiła, że impreza w tym roku jest bardzo udana, bo przygotowano nie tylko wiele pyszności, lecz także dodatkowych atrakcji, także dla dzieci.
Bożena Zapała z Koła Gospodyń Wiejskich Serbinowianki przyznała, że panie przygotowały 1700 sztuk pierogów.
– Do wyboru mamy przeróżne ich rodzaje. Dziś największym powodzeniem cieszą się pierogi z jabłuszkiem, ale przygotowałyśmy także pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami, z kaszą i pieczarkami. Na słodko mamy pierogi z jagodami i pieczone na cieście drożdżowym – wymienia.
Gospodynie nie kryły, że przygotowania do Święta Pieroga trwały od kilku dni. Aleksandra Buchcic z zespołu Bobrzanki przyznała, że dziś intensywnie było od samego rana, panie na nogach są od 5 rano. Na ich stoisku pierogi sprzedały się bardzo szybko.
– Zostały nam jedynie te tradycyjne z kapustą i mięsem. Proponowałyśmy także pierogi z kaszanką, które gościom bardzo smakowały i jak widać, już się wszystko rozeszło. Wiele osób było zaskoczonych taką propozycją, ale w sposób pozytywny – mówiła.
Do wyboru były także inne smakołyki przyrządzone przez gospodynie. Na wielu stoiskach sprzedawano różnorodne ciasta, ale i bigos czy pajdy ze smalcem. Kulinarna uczta okraszona była występami muzycznymi i wieloma atrakcjami dla najmłodszych.