W Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się Święto Chleba. Impreza jak co roku przyciągnęła tłumy mieszkańców regionu, którzy przyjechali poznać ludowe obrzędy i zwyczaje związane ze żniwami, mieleniem mąki, czy wypiekiem chleba.
Można było zobaczyć także dawne obrzędy, które odbywały się na zakończenie żniw, a także wysłuchać opowieści o młynarstwie.
Doktor Agnieszka Dziarmaga z Muzeum Wsi Kieleckiej objaśniała, jak wykonywało się mielenie ziaren.
– To ziarna rotacyjne, złożone z dwóch kamieni, tych które tutaj używamy. Przy pomocy kierownicy i rąk wprawiamy kamień w ruch i otrzymujemy mąkę, taką jak tutaj widać – tłumaczyła.
Maciej Jaśkiewicz z kolei pokazywał, jak dawniej młócono zboże.
– Wszystko odbywało się za sprawą prostego urządzenia, cepu. To nic innego, jak dwa kije, połączone specjalnym wiązaniem. Uderzamy jednym kijem w kłosy i z tego pozyskujemy zboże, które musimy przewiać, żeby oczyścić z plew i innych zanieczyszczeń. Tak przygotowane trafia następnie do młyna – opowiada.
Podczas wydarzenia cały czas prowadzony był wypiek chleba. Można było podchodzić, próbować, kosztować i zobaczyć całą procedurę, jak dawniej wypiekano chleb w piecu chlebowym.