IV Festiwal Smaków Babiego Lata promujący regionalną kuchnię odbędzie się w niedzielę (29 września) na terenie Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach, w gminie Masłów.
Tomasz Pleban, starosta powiatu kieleckiego informuje, że będzie to kulinarna uczta, pełna tradycyjnych smaków i aromatów.
– Podczas festiwalu odbędą się dwa konkursy kulinarne. Pierwszy to „Smaki lata zamknięte w słoiku”, a drugi to „Papryka, buraczek, a może kabaczek…jesienne wariacje”. W kulinarne szranki staną 24 podmioty z 11 gmin powiatu kieleckiego, które będą rywalizować o „Złotą Patelnię Starosty”. Będą to koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i oczywiście osoby indywidualne – mówi Tomasz Pleban.
W konkursie będzie rywalizować prawie 50 potraw.
– Będą to takie specjały, jak m.in. galaretka z wierzbówki kiprzycy, pączki lipowe w zalewie, zupa z bobem, placki z kabaczka z dodatkiem buraczka, cukiniowe smarowidło do chleba, papryka nadziewana smakami jesieni oraz czekośliwka – wylicza starosta.
Kulinarną część wydarzenia uatrakcyjnią występy artystyczne. Ze sceny popłynie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Wystąpią Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Dąbrowianki, Brzezinianki oraz Kopcowianki.
IV Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach rozpocznie się o godz. 13.00. Wstęp jest bezpłatny. Imprezę organizują Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Masłów.