Nie brakuje pomysłów kulinarnych na przyrządzenie gęsiny na świętego Marcina. Pyszne i zdrowe mięso można nie tylko upiec, ale i, tak jak gospodynie z Gospodarstwa Agroturystycznego Kuźnia, z gminy Raków, w powiecie kieleckim zrobić z niej farsz do pierogów.
Jak smakują takie przysmaki? Sprawdźcie sami.
Składniki: ciasto: ½ kg mąki, 25 dag szpinaku mrożonego lub świeżego,10 ml oleju, 1 jajko, 150 ml wody;
Farsz: 1 gęś, 1 por, 2 marchewki;
Sos: 125 ml śmietany, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania: Gęś wypatroszyć, wytrybować, mięso zmielić. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i poddusić. Dodać mięso i dalej dusić. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, oleju, jajka i wody wyrobić ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować, powycinać krążki. Nałożyć farsz i formować pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać składniki na sos. Pierogi podawać z sosem.
Przepis podały gospodynie z Gospodarstwa Agroturystycznego Kuźnia, z gminy Raków.