czwartek, 11 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego w Kielcach

Marzena Smoręda
2024-11-18 12:27
4 min. czytania
A A
Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego w Kielcach - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego zorganizowano w Targach Kielce podczas Targów Marek Własnych. Tematem rozmów były nowe wymagania, zmieniające się preferencje konsumentów i presja regulacji, a także wymogi ekologiczne.

Podczas Okrągłego Stołu Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego, który zorganizowały miesięcznik Rzeźnik Polski, Stowarzyszenie Wędliniarzy i Rzeźników RP, które odbyło się 6 listopada 2024 roku w Targach Kielce podczas Targów Marek Własnych dyskutowano o branży mięsnej w Polsce, która stoi przed ogromnymi wyzwaniami dotyczącymi przyszłości sektora i strategii dostosowania się do globalnych zmian. Sektor mięsny musi dostosować się do nowych regulacji, preferencji konsumenckich oraz potrzeby zrównoważonego rozwoju.

Czytaj również

RADIO KIELCE - POLECAMY

ROZMOWA DNIA. Piątek, godz. 8:30. Agata Wojda – prezydentka Kielc

2025-09-11
Białoruś. Zwolniono 52 więźniów, wśród uwolnionych dwóch obywateli Polski

Białoruś. Zwolniono 52 więźniów, wśród uwolnionych dwóch obywateli Polski

2025-09-11

Zmieniana podejścia konsumentów do produktów mięsnych

Marta Wrembel, właścicielka Responsible Business Solutions, zwróciła uwagę na postępujące zmiany w zachowaniach konsumentów.

– Jesteśmy coraz bardziej świadomi i przejmujemy się dobrostanem zwierząt, co prowadzi do wzrostu liczby osób na diecie roślinnej. Z danych wynika, że już ponad 10 procent Polaków deklaruje dietę wegetariańską lub wegańską, a kolejne 30 procent określa siebie jako fleksitarian – mówiła Marta Wrembel.

Branża mięsna stoi przed koniecznością spełnienia wymogów ESG, które obejmują aspekty środowiskowe, społeczne i zarządcze. Nowe przepisy, takie jak dyrektywa CSRD oraz standardy ESRS, zmuszają producentów do ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko i adaptacji do zmian klimatycznych. – Branża jest z jednej strony w szoku z powodu wprowadzonych regulacji, a także spadającej sprzedaży mięsa, ale jednocześnie ma świadomość, że musi dostosować się do zmieniających się wymogów społecznych i klimatycznych – podkreśliła ekspertka.

Zróżnicowane preferencje konsumentów

– Widzimy znaczną różnorodność preferencji konsumentów. Z jednej strony rośnie popularność produktów convenience, takich jak plasterkowane wędliny, kabanosy i konserwy – zauważył Tomasz Parzybut, prezes zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Według danych CPS GfK/YouGov, w ciągu ostatnich pięciu lat zakupy roślinnych zamienników mięsa w Polsce wzrosły prawie 5-krotnie, co ukazuje skalę zainteresowania konsumentów i skłania tradycyjnych producentów mięsnych do dalszych inwestycji w ten segment.

Sieci handlowe a wyzwania dla rynku mięsnego

Znaczącym, jeśli nie największym problemem, z którym mierzy się sektor mięsny, jest rosnąca dominacja dużych sieci handlowych i dyskontów.

– Przez ostatnie dwa lata zamknięto około 5000 specjalistycznych sklepów. W tej walce cenowej przegrywamy z agresywną polityką sieci handlowych, które oferują produkty w bardzo niskich cenach – mówi Tomasz Parzybut.

Jednym z kluczowych wyzwań jest więc doprowadzenie do większej transparentności i wymuszenie na dyskontach oznaczenia geograficznego oraz wprowadzenia systemów jakości.

– Konsument często nie wie, skąd pochodzi produkt, a sieci często nie oferują wyrobów regionalnych, co osłabia lokalne rynki. Walczymy o te oznaczenia, certyfikacje – dodał.

Opakowania i ekologia

Grzegorz Mech, Business Development Manager w CPS GfK/YouGov, podkreślił zmieniające się oczekiwania konsumentów co do opakowań produktów mięsnych.

– Mięso pakowane to już 40 procent rynku, a wędliny stanowią ponad połowę rynku w ujęciu wolumenowym. Jednocześnie, oczekujemy, że opakowania będą nie tylko funkcjonalne, ale też przyjazne środowisku – stwierdził ekspert.

Około 30 procent konsumentów deklaruje ograniczenie spożycia mięsa, a w ciągu ostatnich pięciu lat nastąpił spadek spożycia mięsa o 10-11 procent. Dla wielu konsumentów kluczowym czynnikiem nadal pozostają jednak cena i jakość produktu.

– Dobrze zaprojektowane opakowanie ekologiczne może być dobrym punktem wyjścia do budowania marki – dodał.

Wprowadzenie biodegradowalnych materiałów opakowaniowych oraz rozwiązań śledzenia pochodzenia produktów może przyczynić się do budowania zaufania konsumentów. Systemy cyfrowe, pozwalające na pełne śledzenie procesu produkcji od farmy do sklepu, stanowią odpowiedź na potrzeby świadomych konsumentów i nowe wymogi prawne.

Nowy marketing i wymagania

Branża mięsna w Polsce ma przed sobą wyzwanie nie tylko spełnienia regulacji, ale także przyciągnięcia konsumentów, którzy poszukują coraz bardziej zróżnicowanych produktów.

– Musimy dostosować nasze strategie, nie tylko pod względem oferty, ale także w zakresie marketingu. Widzę przyszłość sektora jako połączenie sklepów mięsnych z bistro, gdzie klienci będą mogli nie tylko kupić mięso, ale także zjeść na miejscu – podkreślił Tomasz Parzybut.

Branża mięsna spotkała się w Targach Kielce podczas Okrągłego Stołu Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego zorganizowanego przez miesięcznik Rzeźnik Polski oraz Stowarzyszenie Wędliniarzy i Rzeźników RP. / Fot. Targi Kielc
Branża mięsna spotkała się w Targach Kielce podczas Okrągłego Stołu Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego zorganizowanego przez miesięcznik Rzeźnik Polski oraz Stowarzyszenie Wędliniarzy i Rzeźników RP. / Fot. Targi Kielc

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

CZYTAJ RÓWNIEŻ

RADIO KIELCE - POLECAMY

ROZMOWA DNIA. Piątek, godz. 8:30. Agata Wojda – prezydentka Kielc

2025-09-11
Białoruś. Zwolniono 52 więźniów, wśród uwolnionych dwóch obywateli Polski

Białoruś. Zwolniono 52 więźniów, wśród uwolnionych dwóch obywateli Polski

2025-09-11
Ekspert: Jesteśmy na przegranej pozycji w walce z dezinformacją

Ekspert: Jesteśmy na przegranej pozycji w walce z dezinformacją

2025-09-11
Dron znaleziony w Korzennie trzecim w województwie

Dron znaleziony w Korzennie trzecim w województwie

2025-09-11
Rozpoczęła się budowa kluczowej inwestycji drogowej
ZDJĘCIA

Rozpoczęła się budowa kluczowej inwestycji drogowej

2025-09-11
Kamień w złożu, krajobrazie i architekturze

„Kamień w złożu, krajobrazie i architekturze”

2025-09-11
Piknik historyczny „Na wiejskim podwórku i dworskim dziedzińcu”

Piknik historyczny „Na wiejskim podwórku i dworskim dziedzińcu”

2025-09-11
24. rocznica zamachów terrorystycznych w USA
ZDJĘCIA

24. rocznica zamachów terrorystycznych w USA

2025-09-11

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.