Największe targi kulinarne w regionie świętokrzyskim rozpoczęły się w sobotę (23 listopada) w Targach Kielce. Festiwal Kuchni Świata to nie tylko podróż po kulinariach Azji pełnych niepowtarzalnych aromatów i smaków, ale także okazja do skosztowania słodyczy z różnych zakątków globu. Wydarzeniu towarzyszy także festiwal piwa, wina i nalewek.
Robert Rutkowski z wytwórni nalewek w Szczecinie podkreśla, że korzystając z dóbr natury znajdujących się na wyciągnięcie ręki oraz wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie tworzy naturalne nalewki. Jak dodaje, czas powstawania napoju zależy od tego, jakie produkty zostały użyte do jego wykonania.
– Nalewki śmietankowe są gotowe do spożycia tego samego dnia, kiedy się je robi, zaledwie po kilku godzinach. Z kolei inne, bardziej złożone, jak na przykład moja autorska kompozycja o nazwie Jaśnica składająca się z 18 ziół zbieranych osobiście i o niewielkiej ilości miodu, leżakuje rok w beczce z węgierskiego dębu. Proces tworzenia nalewek nie jest skomplikowany i każdy może spróbować stworzyć własną kompozycję smakową, obserwując w trakcie produkcji, jak zmienia się ich smak i aromat – wyjaśnia.
Jak przypomina Robert Rutkowski – tradycja nalewkarstwa w Polsce ma już ponad 500 lat, a do jej rozwoju przyczyniła się między innymi królowa Elżbieta Łokietkówna, która używała nalewki z rozmarynu o nazwie Larendogra.
– Nalewki były stosowane już w średniowieczu jako lekarstwa. Pierwsza nalewka jaka pojawiła się w zapiskach i przekazach historycznych to właśnie Larendogra. Używała jej siostra Kazimierza Wielkiego królowa Elżbieta Łokietkówna, która słynęła nie tylko z urody, ale i z mądrości. Twierdzono, że te przymioty zawdzięcza między innymi stosowaniu Larendogry. Warto wspomnieć, że była ona używana nie tylko do picia, ale także do aplikowania na skórę ponieważ miała właściwości ujędrniające – zaznacza.
Festiwal Kuchni Świata potrwa w sobotę do godziny 21.00 i w niedzielę w godzinach 11.00-19.00. Jednorazowy bilet wstępu kosztuje 10 zł.