Kieleckie firmy oferujące catering na święta nie narzekają na brak zamówień. Najwięcej osób zleca zrobienie wigilijnych pierogów. Jeśli chodzi o ryby, karp powoli ustępuje miejsca innym gatunkom.
Edyta Tosnowiec z Polnych Smaków w Kielcach mówi, że firma od lat oferuje potrawy świąteczne i zainteresowani klienci mają czas na złożenie zamówienia do 18 grudnia.
– Przede wszystkim sprzedajemy pierogi z grzybami i kapustą, ze śliwką, ale i z mięsem. Jeśli chodzi o ryby, wciąż dominuje u nas karp – mówi.
Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo w Kielcach mówi, że zamówienia przyjmują do 19 grudnia i zwykle najwięcej jest ich w ostatnim tygodniu przed świętami. Najczęściej zamawiane są pierogi. Wśród dań gorących króluje barszczyk czerwony i zupa grzybowa. Jeśli chodzi o ryby, największym wzięciem cieszą się dorsz oraz karp – nieprzypadkowo w tej właśnie kolejności, podkreśla Grzegorz Romański.
– Na przestrzeni kilku ostatnich lat zauważyliśmy, że zainteresowanie karpiem bardzo spadło. Około 6-7 lat temu przerabialiśmy około 500 kilogramów karpia, w tej chwili ilości te spadły do około 100 kilogramów – mówi.
Restaurator twierdzi, że karpia wciąż lubimy, w wielu domach jest on pozycją obowiązkową na wigilijnym stole.
Aleksandra Wiewióra z Cateringu Wiewiórka mówi, że w tym roku limit zamówień świątecznych potraw wyczerpał się już z końcem listopada.
– Mamy wielu stałych klientów, którzy zamawiają u nas od lat i wiedza, że trzeba to zrobić wcześniej. Przede wszystkim mamy zlecenia na pierogi, bigos, kapustę z grochem i sałatkę jarzynową. Oznacza to, że klienci zamawiają to, co jest najbardziej pracochłonne i czasochłonne. Dziś wszyscy są zabiegani, dlatego poszukują takiej właśnie oferty – tłumaczy.
Ceny są bardzo różne – przeciętnie za jednego pieroga trzeba zapłacić od 3 do 4 zł. Jeśli chodzi o inne dania – najtańsze są jadłodajnie, gdzie ceny za porcję barszczu czerwonego oscylują w granicach kilkunastu złotych, w restauracjach za tę zupę zapłacić musimy już nawet 30 zł. Kilogram bigosu to koszt 50-70 zł, natomiast sałatki jarzynowej 45-55 zł. Za stugramową porcję karpia zapłacić trzeba co najmniej 15 zł.